HEFFEN

DORP
IN
VOLLE
VAART

Oudstrijders

Onlangs is Pierre de Valck - één van de laatste Oudstrijders van 40-45 - overleden.

We schetsen hier eventjes kort zijn levensverhaal:

 

Pierre de Valck werd geboren in 1918 in Hombeek, waar hij woonde samen met zijn ouders, broer en zus. Zijn vader werkte destijds bij de spoorwegen, zodat ook Pierre na zijn schooltijd probeerde om daar aan de slag te gaan. Hij was echter te jong en daarom koos hij net zoals zijn grootvader, een Oudstrijder van WO I, voor het leger. Zo tekende hij in 1937 voor 3 jaar als vrijwilliger bij de landmacht in Leopoldsburg en werd daar ingedeeld bij de grenswacht. Ondertussen leerde hij in 1938 ook zijn vrouw kennen op de kermis te Heffen. Trouwplannen moesten echter uitgesteld worden want in 1940 brak de oorlog uit en Pierre werd als militair ingezet voor de verdediging van België.

 

Pierre vertrok samen met de rest van zijn compagnie “cyclisten” naar Limburg om de aanstormende Duitse strijdkrachten tegen te houden aan het Albertkanaal.

Ter plaatse merkten ze dat de Duitsers reeds het kanaal waren overgestoken en trokken zich terug richting kust. Op 25 mei 1940 bij de Slag om Lendelede gaf de commandant van hun compagnie zich over om te voorkomen dat er meerdere slachtoffers zouden vallen. De Duitsers waren immers te sterk om tegen te houden.

 

Pierre en de overige gevangen genomen militairen werden op de trein naar Leipzig (Duitsland) gezet. Vandaar ging het richting Görlitz, een dorp nabij de Poolse grens, waar hij tot 1945 in Stalag VIIIA verbleef. De leefomstandigheden waren zeer slecht.

De barakken waren overbevolkt en er werd regelmatig gevochten. Soms moest er 1 brood verdeeld worden onder 25 mannen. Pierre bleef echter niet bij de pakken zitten en stak af en toe de handen uit de mouwen bij een Duitse boer - daar kreeg je immers beter te eten. Naarmate de oorlog in zijn laatste fase kwam en de Russen naderden, werden de gevangenen van Stalag VIIIA op 5 februari tot 12 april gedwongen tot een helse voettocht van 640  km (doden mars genoemd omwille van de velen die onderweg het leven lieten) om uiteindelijk op 12 april 1945 door de Amerikanen bevrijd te worden.

 

Terug in België trouwde hij in juli 1945 met zijn verloofde Martha van Dam en na enkele maanden rust hernam hij zijn functie als sergeant in het leger. Na 1945 was Pierre o.a. gekazerneerd in Arlon, Brussel, Mechelen en Vilvoorde.

 

Na eerst in  Heindonk en Mechelen te hebben gewoond nam Pierre en zijn gezin in 1950  in Heffen definitief zijn intrek in een woonst op de Steenweg op Heindonk, naast het kasteel van Convent. Pierre en Martha kregen 3 dochters.

 

In 1973 ging Pierre als adjudant op pensioen. Tot in 1997 bleef  het koppel in Heffen wonen waarna zij hun intrek namen in een appartement in Blaasveld.

Uiteindelijk verhuisden ze nog een laatste keer in 2008 naar het rusthuis Akapella in Kapelle o/d Bos. Zijn vrouw overleed daar in 2009 en Pierre eerder dit jaar op 92-jarige leeftijd.

 

Met dank aan Pierre en alle Oudstrijders.

 

Pierre de Valck           ° 25-11-1918             + 14-06-2011

Oudstrijder en krijgsgevangene in de oorlog 1940-1945.

Lid van het Nationaal Verbond der Oud-krijgsgevangenen Prikkeldraadfonds vzw

Vereerd met verscheidene militaire eretekens

Lid van het K.N.F.O.M.